دیجیتال مارکتینگ

تمامی خدمات در فضایی دیجیتال

دیجیتال مارکتینگ

تمامی خدمات در فضایی دیجیتال

تکنیک خودکار در فن بیان

فن بیان :

فن بیان یعنی توانایی سخن گفتن و استفاده از تمام اجزای ارتباطی برای رساندن کامل مفهوم به مخاطب
فن بیان یعنی در هر شرایط و زمانی بتوانید متناسب با موقعیت و مخاطب‌هایتان سخن بگویید. برای اینکه روابط عمومی خوبی داشته باشید و بتوانید به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنید طوری که دیگران از صحبت کردن با شما لذت ببرند باید فن بیان خوبی داشته باشید; برای این کار باید به تقویت عضله‌های فک و دهان بپردازید و روش تمرین خودکار بهترین راه برای این امر میباشد.

این را هم در نظر داشته باشید کسی که فن بیان خوبی دارد لزوما گوینده یا سخنران خوبی نیست . بیشتر افراد فکر میکنند که دارای فن بیان خوبی هستند و عضله‌های فک و دهانشان احتیاجی به تقویت ندارند و همینطور به تمرین و آموزش در این زمینه احتیاجی ندارند اما این دیگران هستند که تعیین میکنند که شما فن بیان خوبی دارید یا خیر .
برای اینکه فن بیان خوبی داشته باشید باید قدرت کلامی خود را تقویت کنید و از روش تمرین خودکار استفاده کنید .
کاربردهای فن بیان: در سخنرانی، گویندگی، مصاحبه در برنامه‌ها، صحبت کردن روزمره و …

در تمرینهای گویندگی و فن بیان ،تکنیک خودکار در فن بیان یکی از بهترین روش‌ها برای تقویت فن بیان و صدا سازی و افزایش برد صدا است .
برد صدا، نفوذ و رسا بودن صدا است. به طور مثال در یک سخنرانی وقتی سخنران با صدایی که حجم کمی دارد طوری صحبت کند که گفته‌هایش در تمام سالن به خوبی و با وضوح شنیده شود میگویند صدای او دارای برد بسیار خوبی است. حجم صدا منظور بلند یا آهسته بودن صدا میباشد .

برای انجام تمرین خودکار انتهای یک خودکار را به صورت افقی بین چهار دندان جلویی یعنی دو دندان بالایی و دو دندان پایینی قرار دهید و شروع به صحبت کردن کنید و مراقب باشید که خودکار از دهانتان نیفتد. سعی کنید که دهانتان را کاملا باز و بسته کنید که انرژی کلامتان بیشتر شود و تا جایی که امکان دارد واضح و رسا صحبت کنید .

تمرین خودکار باعث تقویت عضلات فک و دهان و افزایش برد صدا میشود زیرا هوای بیشتری از دهان خارج میشود. میتوانید تمرین خودکار را روزی سه دقیقه و به مدت بیست و یک روز انجام دهید. برای اینکه متوجه تاثیرگذاری بسیار خوب تمرین خودکار شوید میتوانید قبل و بعد از انجام این تمرین صدای خود را ضبط کنید آنگاه متوجه تغییر و رسایی صدای خود خواهید شد .

روابط عمومی بسیار بالا وخوش صحبت بودن در بسیاری از مشاغل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است مانند: شرکت های هواپیمایی، آژانس های مسافرتی و بسیاری از شرکت هایی که مشتری‌های زیادی دارند و تمرین خودکار کاربرد زیادی در این قسمت‌ها دارد .

تقویت فن بیان و گویندگی کاملا شدنی است؛ اما نه یک روزه !

اگرچه راهکار‌های بالا برای تقویت فن بیان به کمک شما می‌آیند؛ ولی فن بیان چیزی نیست که یک شبه آن را یاد بگیرید و استاد آن شوید. در واقع انتهایی برای یادگیری این مهارت وجود ندارد و شما هرچه بیشتر تمرین کنید، در آن بهتر و بهتر می‌شوید. بسیاری از افراد سخت تلاش می‌کنند تا کنترل ارتباطات و فن بیان خود را در دست بگیرند و اینگونه از خطا‌ها و اشتباهات خود غافل می‌شوند. بهتر است به جای اینکه حواسمان به اشتباه نکردن باشد، ارتباطات خود و فن بیان خود را آگاهانه زیر نظر بگیریم و خطاهای خود را پذیرفته و درصدد اصلاح آن‌ها بربیاییم؛ چرا که آغاز هر کاری من جمله تقویت فن بیان ممکن است همراه با اشتباه باشد. ما می‌توانیم در این راه نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم، حتی از دیگران بخواهیم این نکات را به ما گوشزد کنند. اگر شما همراه عزیز همیار آکادمی روش‌های بهتری برای تقویت فن بیان سراغ دارید، حتما در قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید.

آموزش تولید محتوای خلاقانه

منظور از تولید محتوای خلاقانه، محتوایی است که علاوه بر مفید واقع شدن برای کاربر، به شدت برای او جذاب باشد، از خواندن آن لذت ببرد و به هیچ عنوان علاقه ای به ترک صفحه، قبل از مطالعه کامل محتوا را نداشته باشد. تولید چنین محتوایی با خلاقیت نویسنده امکان پذیر است.
محتوای تولیدی شما در وب هرچه هم که مفید، کامل و یونیک باشد، ممکن است کاربر را خسته کند. احتمالا این را از آنالیز وب سایت خود به کمک ابزار های آنالیزور (گوگل آنالیتیکز و سرچ کنسول) به خوبی متوجه شده اید که خیلی از کاربران پس از ورود به صفحات سایت شما، بعد از چند ثانیه، سایتتان را ترک میکنند و حاضر به مطالعه کامل محتواهایتان نمیشوند.
شاید دلیل آن را نا مناسب بودن محتوای خود بدانید و فکرکنید که محتوای تولیدیتان از کیفیت خوبی برخوردار نیست. البته که کیفیت محتوا در این بحث بسیار تأثیر گذار است اما باید این نکته را به شما بگوییم که مقصر فقط شما و کیفیت محتویتان نیست.ما ایرانی ها به خواندن علاقه ای نداریم. سرانه مطالعه در ایران 13 دقیقه است. چیزی حدود یک هفتم میانگین سرانه مطالعه جهانی. پس نباید انتظار داشته باشید که هرکاربر پس از وارد شدن به سایت شما، تمامی مقاله پیش روی خود را بخواند.
اما نکته ای که وجود دارد این است: ما در هرحال در ایران هستیم و باید برای این مشکل راه حل مناسبی پیدا کنیم. راه حل، تولید محتوای خلاق یا خلاقانه است.
1.زیاد ببینید، زیاد بخونید آموزش تولید محتوای خلاقانه با ابزار های متفاوت رو به برنامه روزانتون اضافه کنید. هرچقدر راجب موضوعات بیشتری مطالعه کنید، ذهن شما راحت‌تر می‌تونه تولید محتوای خلاق داشته باشه. به محتواهای مورد علاقه ی مخاطبینتون سر بزنید و ببینید اون‌ها چه نوآوری‌هایی داشتن. البته حواستون باشه که ‌ایده بگیرید اما کپی نکنید.شبکه‌های اجتماعی مختلفی رو رصد کنید، اگه محتوای قشنگی دیدید از‌ ایده اون استفاده کنید. مرز باریکی بین ‌ایده گرفتن و کپی کردن وجود داره، این مرز رو بشناسید و رعایت کنید. الهام گرفتن یعنی از کاری که قبلاً انجام شده الگو‌برداری کنید، ولی در آخر با خلاقیت خودتون تلفیق کنید.
۲.دوستان، مدیتیشن را دست کم نگیرید!
مدیتیشن یا مراقبه، مثل یک باشگاه ورزش ذهنی است و به خاطر آرامش و بینشی که به شما هدیه می‌دهد، می‌تواند به قدرتمند شدن عضلات ذهن شما کمک کند. در طول روز زمانی را به مدیتیشن اختصاص دهد (مثلاً دو تا پانزده دقیقه). همین کار ساده، در بلندمدت می‌تواند انقلاب عظیمی در محتواهای شما به وجود بیاورد.
اگر به مراقبه بها ندهید و آن را در برنامه روزانه خود نگنجانید، پس از مدتی ایده‌هایتان ته می‌کشد. همچنین این راهکار، شفافیتی به ذهن شما می‌بخشد که با تکیه بر آن می‌توانید نگرش خود در مورد یک مسئله را به بهترین شکل ممکن بیان کنید. پس بی‌دلیل نیست که متخصصان، مدیتیشن را  یکی از مهم‌ترین روش های افزایش خلاقیت در تولید محتوا قلمداد می‌کنند.
۳. یک دفترچه کوچک با عنوان «دفترچه خلاقیت» داشته باشید
اگر دنبال تولید محتوای خلاقانه هستید و دوست دارید از قوه خلاقیت خود نهایت بهره را ببرید، باید بدانید که خلاقیت، ناگهان شروع به جوشش می‌کند و ایده‌های درجه یکی را در اختیار شما قرار می‌دهد. این اتفاق ممکن است حین پیاده‌روی، در اتومبیل، مترو، تاکسی یا حتی در تخت خواب رخ دهد.
یک دفترچه با عنوان «دفترچه خلاقیت» تهیه کنید و آن را همیشه همراه خود داشته باشید تا به محض اینکه جرقه ایده در ذهن‌تان زده شد، آن را یادداشت کنید و در زمان مناسب به آن بپردازید و آن را بسط و پرورش دهید.
۴. در صورت امکان، اطراف خود را با رنگ آبی پر کنید
روانشناسی رنگ نشان می‌دهد که رنگ آبی یکی از منابع الهام و خلاقیت است و موجب افزایش تفکر خلاق در وجود ما می‌شود. بنابراین سعی کنید در محیطی که تولید محتوا می‌کنید، بیشتر از رنگ آبی استفاده کنید. حتی اگر امکان دارد، دیوارها را هم آبی کنید. البته این رنگ برای منزل و برای دفتر کار بسیار زیبا، چشم‌نواز و در عین حال نوستالژیک است.به طور کلی روان‌شناسی رنگ را جدی بگیرید؛ چون با آگاهی از تأثیر رنگ‌های مختلف می‌توانیم کاری کنیم که وب‌سایت و رسانه‌های اجتماعی ما، بهترین و بیشترین تأثیر ممکن را روی مخاطبانمان داشته باشد.
۵. سعی کنید در حوزه کاری خود اطلاعات زیادی کسب کنید
نداشتن اطلاعات کافی در حوزه‌ای که می‌خواهیم درباره آن محتوا تولید کنیم، می‌تواند پر و بال خلاقیت ما را ببندد و لذت پرواز را از ما سلب کند. بنابراین تا حد امکان اطلاعات خود را در مورد حوزه مورد نظر بالا ببرید. زمانی که اطلاعات بالایی داشته باشید، می‌توانید نقاط درد یا نیازهای مخاطبان را به خوبی تشخیص دهید و بهترین محتوای ممکن را برای پاسخ دادن به نیازهای آن‌ها تولید کنید.
۶. به پرسونای مخاطب خیلی توجه کنی
قطعاً هدف ما از تولید محتوا این است که مانعی را از جلوی راه مخاطب هدف برداریم. بنابراین لازم است او را به اندازه کافی بشناسیم. یکی از روش های افزایش خلاقیت در تولید محتوا این است که پرسونای مشتری راتعیین کنیم و سپس محتواهای خوب، جذاب و راهگشایی را بر اساس پرسونای مشتری تولید کنیم.
اگر مخاطب هدف را نشناسیم، ممکن است محتوای ما با تمام خلاقیتی که در آن به کار برده‌ایم، به دل او ننشیند و اصلاً برایش مفید نباشد. بنابراین قبل از برنامه‌ریزی برای تولید محتوای خلاقانه، تمرکز خود را روی شناخت مشتریان بگذارید.
به مغزتون برای فکر کردن فرصت بدید اگه برای مدت طولانی به خلق یک اثر جدید فکر کنید و به نتیجه‌ای نرسید باید فکر کردن به اون موضوع رو برای مدتی متوقف کنید. فکر کردن طولانی مدت به مسائل باعث میشه کم کم قدرت حل مسأله رو از دست بدید و بیشتر توی مشکل غرق بشید.
در همچین مواقعی به خودتون استراحت و اجازه بدید ناخداگاهتون به دنبال راه حل خلاقانه بگرده. احتمالاً به زودی با یک ‌ایده خوب شما رو شگفت‌زده می‌کنه.
ایده پردازی و تولید محتوای خلاقانه باعث میشه در انبوهی از محتوا‌ها به چشم بیاید و به عبارتی تمایز، راه نجات شماست. شما می‌تونید با استفاده از تکنیک‌های گفته شده، علاوه بر کارتون در تمام زمینه ها خلاق‌تر باشید.
زمانی که کاربران حاضر به خواندن محتوای ما نشوند، فعالیت ما در سایت یک امر بیهوده است، زیرا چه هدف شما از تولید محتوا، بازاریابی محتوایی باشد و چه تولید محتوا برای سئو، با ترک زودهنگام سایت از طرف کاربر، تمامی نقشه های شما نقش برآب میشوند.
چطور محتوای خلاقانه تولید کنیم؟
در تولید محتوای خلاق شما باید چندین نکته را رعایت کنید. ما در ادامه این نکات را برای شما به ترتیب اولویت قرار داده ایم. شما میتوانید از این مقاله به عنوان یک نقشه راه  یا چک لیست جهت تولید محتوای خلاقانه استفاده کنید.عناوینی که در ادامه با آنها آشنا میشوید موارد زیر هستند.
  • انتخاب سوژه
  • انتخاب نوع محتوا
  • نوشتن عنوان مقاله
  • پاراگراف اول
  • لحن محتوا
  • رعایت کوتاهی متن
  • تصاویر
  • محتوای آماری
  • محتوای صوتی
  • محتوای ویدیویی
  • محتوای دانلودی
  • جمع بندی مقالات
  • پینشهادات به مخاطب
  • آپدیت منظم
مهم ترین گزینه در تولید محتوای خلاقانه ، یافتن سوژه مناسب است. اغلب، تولید محتوا در یک سایت بر اساس موضوع و حیطه کلی فعالیت آن سایت اتفاق می‌افتد اما این یک قانون نیست. شما میتوانید گاها یک سوژه با موضوع کاملا غیر مرتبط با فعالیت سایت خود انتخاب کنید و درباره آن بنویسید.
(البته اگر به تولید محتوا درمورد یک موضوع نا مرتبط علاقه ندارید مشکلی نیست، شما میتوانید یک موضوع مرتبط انتخاب کنید و حالا سوژه نوشتن خود را بیابید.)
برای یافتن سوژه راه های زیادی دارید. یکی از ابزار های اینترنتی جهت یافتن سوژه،گوگل ترنداست. در این ابزار شما میتوانید با جستجوی یک کلمه کلیدی مرتبط به کسب و کار خود، علاوه بر مشاهده میزان محبوبیت آن در گذشته تا به حال، پیشنهاد های مختلفی در همان زمینه دریافت کنید.
برای اینکه بهتر متوجه این موضوع بشوید، باید بدانید که مقاله ای که در حال خواندن آن هستید، خود با استفاده از این ابزار سوژه یابی شده است. ما با توجه به حیطه فعالیت خودمان کلمه “تولید محتوا” را در گوگل ترند سرچ کردیم، در آنجا کلمات زیادی به ما پیشنهاد داده شد که یکی از آنها : تولید محتوای خلاقانه بود و ما پس از اینکه روند صعودی محبوبیت آن را مشاهده کردیم به تولید محتوا در این کلمه و سوژه روی آوردیم.
علاوه بر استفاده از از گوگل ترند، شما میتوانید از شبکه های اجتماعی ایده بگیرید. برای این کار بهترین شبکه ها اینستاگرام  و توییتر هستند. به طور مثال شما با وارد شدن به قسمت اکسپلور اینستاگرام (ذره بین) با هزاران ایده متفاوت روبرو میشوید. فقط کافی است یک ویدیو یا تصویر در مورد حیطه کاری خود پیدا کنید و با دیدن پست های مشابه آن که توسط خود اینستاگرام به شما پیشنهاد داده میشوند، یک سوژه عالی برای تولید محتوای خلاق پیدا کنید.نوع محتوا
پس از انتخاب سوژه باید نوع محتوای خود را انتخاب کنید. محتواها را نسبت به فاکتور های مختلف، در انواع مختلفی میتوان دسته بندی کرد که در این مقاله نمیتوان به تمامی آن ها پرداخت.
اما به طور کلی محتواها را در دسته های خبری،مقایسه ای، آموزشی، تبلیغاتی و… دسته بندی میکنند. محتواهایی که به مقایسه دویا چند برند، موضوع، محصول، خدمت و … میپردازند همیشه دارای بازدید بالایی هستند. پس از آن نیز محتواهای خبری و سپس آموزشی بازدید بالایی دارند.
شما آزاد هستید نسبت به هدف و فعالیت خود، نوع محتوایتان را نیز انتخاب کنید اما پس از انتخاب، باید به خوبی خلاقیت را در آن پیاده کنید. به طور مثال:
_ اگر محتوای انتخابی شما محتوای مقایسه ای است، به مقایسه ده تا از بهترین های یک حیطه بپردازید، به این نوع محتوا، اصطلاحا محتوای تاپ تن (top 10) میگویند که نه تنها در وب فارسی بلکه در تمامی وب دارای مخاطب و محبوبیت بالایی است.
_ اگر علاقه مند به تولید محتوای آموزشی هستید، میتوانید بعد از تولید مقاله آموزشی خود، به آموزش تکنیک های جذاب و خلاقانه در مورد محتوای قبلی خود در یک محتوای دیگر بپردازید.
_ در تولید محتوای خبری حتما نباید به خبر بسنده کنید، مثلا میتوانید پس از تولید محتوای خبریِ ((دیجی کالا بزرگترین فروشگاه اینترنتی خاورمیانه شد))، در انتهای مقاله به 5 فروشگاه اینترنتی برتر جهان و دلایل موفقیت آنها بپردازید و حتما به این موضوع را در عنوان مقاله خود اشاره کنید.
نکته دیگری که در انتخاب نوع محتوا مهم است. این است که همیشه محتواهای داستانی مخاطبان بیشتری دارند و این نوع محتوا، مخاطب را تا انتهای مقاله در صفحه نگاه میدارد. شما میتوانید برای نوشتن چنین محتوایی، متن مورد نظر را از زبان خود و ماجرایی که برایتان پیش آمده تعریف کنید. به طور مثال تجربه شما درمورد خرید از 5 سرویس هاستینگ در کشور و مقایسه خدمات آنها در زوایای مختلف.
عنوان مقاله بهترین مکان برای نشان دادن خلاقیتتان است. عنوان مقاله در صفحه نتایج گوگل میتواند مهم ترین عامل برای جذب مخاطب باشد. از نوشتن عنوان های کلیشه ای و ساده خود داری کنید. اگر محتوای شما بسیار خلاقانه و جذاب باشد اما عنوان آن نتواند مخاطب را جذب کند، عملا میتوان گفت شما محتوایی ننوشته اید.

آموزش ویدیو مارکتینگ

ویدیو مارکتینگ چیست و چرا انجام می‌شود؟

ویدیو مارکتینگ (Video Marketing) یا بازاریابی ویدیویی به معنی استفاده از ویدیو برای افزایش آگاهی در مخاطب، تعامل با او و فروش است. ویدیو مارکتینگ با وجود گستردگی فراوان، بخشی از بازاریابی دیجیتال است و با بازاریابی محتوا هم‌پوشانی دارد. حالا ویدیو مارکتینگ چنان فراگیر شده است که همه بازاریابان باید مهارت استفاده از آن را داشته باشند، اما متاسفانه خیلی از بازاریابان از این مهارت برخوردار نیستندبه همین منظور ما و خیلی از شرکتهای دیجیتال مارکتینگ که در این زمینه فعالیت میکنند برای رفاه حال مشتریان و رضایت مندیشان رو به ویدیو مارکتینگ آورده و با ساخت تیزر و ویدیو برای فروش بیشتر کمک حال کسب و کارها می شوند البته خیلی از شرکتها برای کسب و کارها آموزش ویدئو مارکتینگ گذاشته و کمک به بازاریابان میشوند تا فروش بیشتری را داشته باشند.
تاریخچه ویدیو مارکتینگ
ویدیو مارکتینگ از حدود سال 2010 به صحنه آمده و حدودا چهار سال بعد بود که افرادی با بودجه کم هم به آن دسترسی پیدا کردند. امروزه به لطف تحول در شبکه‌های اجتماعی، ویدیو مارکتینگ در دسترس همه کسب‌وکارها قرار گرفته است.در گذشته، هزینه زیاد یکی از اصلی‌ترین موانع دسترسی به ویدیو مارکتینگ بود. امروزه می‌توان در کمتر از 15 دقیقه و بدون مهارت‌های خلاقانه یا بودجه زیاد، ویدیویی با کیفیت استودیویی به‌صورت آنلاین تهیه کرد.عامل مهم دیگری که به گسترش ویدیو مارکتینگ یا بازاریابی ویدیویی کمک کرده است، تقاضا در شبکه‌های اجتماعی است. پلتفرم‌های اجتماعی فهمیده‌اند که ‌ویدیو خیلی جذاب‌تر از متن یا عکس است.
مزایای ویدئو مارکتینگ
روزی روزگاری، تهیه ویدیو و انتشار آن بسیار گران تمام می‌شد؛ ولی امروزه، برای تولید محتوای ویدیویی نه به تجهیزات گران‌قیمت نیاز دارید و نه دیگر انتشار آن خرج زیادی روی دستتان می‌گذارد. گوشی‌های هوشمند، شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌هایی مانند یوتیوب و آپارات کار را برای شما راحت‌تر کرده‌اند. با این حال، همچنان این سوال در گوشهٔ ذهن شما باقی مانده است که بازاریابی ویدئویی چه سودی برای کسب‌وکارها دارد. از مهم‌ترین مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. ایجاد و افزایش آگاهی از برند
شواهد حاکی از آن است که کاربران و مخاطبانِ هدف شما بیش از پیش به ویدیو علاقه پیدا کرده‌اند. بر اساس آخرین آمار منتشر شده، کاربران به‌طور میانگین در هر هفته، ۱۹ ساعت ویدیو آنلاین تماشا می‌کنند. این میزان از علاقه به تماشای ویدیوی آنلاین زمانی اهمیت پیدا می‌کند که با سال‌های گذشته مقایسه شود؛ زیرا در سال ۲۰۲۲، کاربران نسبت به سال گذشته و ۴ سال پیش به‌ترتیب ۱ ساعت و ۸/۵ ساعت بیشتر ویدیو می‌بینند.
۲. جلب اعتماد مخاطبِ هدف
شما می‌توانید اطلاعات دست‌اول و مفیدی را با کمک ویدیو به دست مخاطبانِ هدف خود برسانید. آن‌ها دیگر نیاز نیست ساعت‌ها از زمان خود را صرف مطالعهٔ مقاله‌های بلند کنند و در کمتر از چند دقیقه، به آن چیزی که می‌خواهند، دست پیدا می‌کنند. به همین خاطر است که ویدیوها نقش زیادی در تصمیم‌گیری افراد پیدا کرده‌اند؛ زیرا آن‌ها به شما به چشم یک مرجع معتمد و موثق نگاه می‌کنند.از طرفی، فرض کنید قصد دارید یک لپ‌تاپ بخرید. در چنین شرایطی، آیا دیدن یک ویدیو که لپ‌تاپ را بررسی کرده است، شما را به خرید نزدیک‌تر می‌کند یا خواندن یک مقالهٔ چند هزار کلمه‌ای؟ به عبارتی، ویدیوها باعث می‌شوند مخاطب نگران این موضوع نباشد که قرار است او را فریب دهید و به همین دلیل، به شما بیشتر اعتماد می‌کند.
۳. بهبود سئو
مزایای ویدئو مارکتینگ تنها به جلب توجه و اعتماد مخاطبانِ هدف ختم نمی‌شود. بازاریابی ویدئویی یار و یاور فعالیت‌های شما در زمینهٔ سئو است. ویدیوها به‌طور مستقیم نقشی در رتبه‌بندی ندارند؛ ولی باعث می شوند که یک بازدیدکننده زمان بیشتری در وب‌سایت شما بماند که این مسئله یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در رتبه‌بندی صفحه نتایج جست‌وجو است.
۴. ترغیب افراد به انجام عملی مشخص
ویدیوها مردم را مجاب می‌کنند که دست به کار شوند! ۹۰ درصد شرکت‌کنندگان در یک نظر سنجی اذعان داشته‌اند که با کمک محتواهای ویدیویی تصمیم گرفته‌اند چه چیزی بخرند. به عبارتی، شما می‌توانید با کمک ویدیو مارکتینگ، نرخ تبدیل و نرخ کلیک بیشتری را تجربه کنید.
مخاطبِ هدف شما به ویدیوهای آموزشی شما به چشم یک تبلیغ آزاردهنده نگاه نمی‌کند. از این رو به احتمال خیلی زیاد، به آن گوش می‌دهد و خواستهٔ شما را عملی می‌کند. به همین خاطر، مطمئن شوید که نیازهای آن‌ها را برآورده کنید. در واقع، محتوای ویدیویی زمانی به شما کمک می‌کند که پشت آن یک استراتژی قدرتمند و مدون باشد؛ بنابراین تنها با تدوین استراتژی می‌توانید انتظار داشته باشید که رشد چشمگیری در نرخ تبدیل و نرخ کلیک مشاهده کنید.
۵. بهینه‌سازی قیف بازاریابی
شما می‌توانید از بازاریابی ویدیویی در جای‌جای قیف خود و از بالا تا پایین آن بهره ببرید. تولید محتوای ویدیویی راهی عالی برای آموزش مشتریان بالقوه و جذب آن‌ها است. اغلب افراد قبل از اینکه دربارهٔ خرید محصولی تصمیم بگیرند، دربارهٔ آن تحقیق می‌کنند. تحقیق آن‌ها می‌تواند دربارهٔ موضوع‌های ساده مانند سایز مناسب یک محصول یا موضوع‌های پیچیده‌تری مانند مزیت‌ها و برتری‌های آن نسبت به محصول دیگری باشد.
از طرفی، ۷۴ درصد بازاریابان و صاحبان کسب‌وکار ویدیوها را راه موثرتری برای جذب مشتریان راغب (لید) می‌دانند. شما با یک ویدیو از محصول یا خدمت خود می‌توانید مخاطبان خود را به‌سمت خرید سوق دهید؛ زیرا شواهد حاکی از آن است که مردم هنگام مشاهدهٔ ویدیو کمتر فکر می‌کنند و زودتر تصمیم می‌گیرند.
اوضاع بازاریابی ویدیویی در ایران
در ایران هم مانند دیگر نقاط جهان بازاریابی ویدیویی در چند سال اخیر رشد چشم گیری داشته است. شاید یکی از دلایل ان استفاده کاربران از پلت فرم های صفحات اجتماعی به خصوص تلگرام و اینستاگرام باشد. سایت آپارت در ایران توانسته به عنوان بزرگترین سرویس به اشتراک‌گذاری ویدیو، رکورد 7.5 میلیون نمایش ویدیو در روز را بشکند و بازار ویدئو مارکتینگ را رونق ببخشد.
اما آپارات تنها راه حل نیست و استراتژی های مختلف برای فیلم هم مهم هستند از جمله اطلاع رسانی ها، آموزش ها، برگزاری مسابقه و … تا بتوان یک فیلم موفق و موثر ارائه داد.
مشکلات و چالش های ویدئو مارکتینگ
  • باید در تهیه فیلم و یا ویدئو مارکتینگ به تفاوت های فرهنگی بیشتر دقت کنید. ممکن است روش های عالی و مطرح تبلیغاتی در خارج از کشور به دلیل تفاوت فرهنگی در ایران مناسب نباشند و منجر به موفقیت کسب و کار شما نشوند. توجه به فرهنگ و سلایق مخاطبان در ساخت ویدئو بسیار مهم است تا فیلم بتواند با اقبال بیشتری مواجه شود.
  • هزینه خرید اینترنت نسبت به سایر کشورها در ایران بالاتر است. به همین منظور ممکن است ویدیوهای تبلیغاتی مورد توجه قرار نگیرند و اقبال کمتری برای دیده شدن پیدا کنند.
  • پایین بودن سرعت اینترنت و رد کردن فیلترهای مختلف ویدئو برای نمایش می تواند بر روی کیفیت ویدیو مارکتینگ تاثیر گذارد و بازاریابی ویدیوئی در ایران را پایین تر از سطح استاندارد های جهانی قرار دهد.
  • چگونگی ایجاد محتوای کاربرپسند و نحوه تهیه ویدئوی جذاب که به اشتراک گذاری بالایی داشته باشد یک چالش دیگر است.
مراحل شروع بازاریابی ویدیویی چیست؟
شاید الان تصور کنید که باید برای ساخت یک ویدئو اقدام کنید اما در مرحله عمل که می رسید کار سخت و پیچیده باشد زیرا سردرگم می شوید که چه کنید و از کجا کار خود را آغاز کنید. چه ایده ای داشته باشید و آن را چگونه عملی سازید. به خصوص اگر در بازاریابی ویدیویی تجربه چندانی نداشته باشید. به همین منظور تصمیم گرفتم در این قسمت چند مرحله ساده اما مفید را بیان کنم تا شما به روشنی بتوانید اقدامات لازم را انجام دهید.
گام اول بازاریابی ویدیویی:
  • ایده تهیه فیلمی کوتاه به منظور تشکر و قدردانی از مشتریانی که از شما خرید کرده اند که خود ترغیب و جذابیتی است برای مشتریان بالقوه و جدید شما
  • ایجاد فیلم نمایشی از محصول و یا خدمات تا به خوبی با برند و یا محصول شما آشنا شوند.
  • عملکرد و یا ویژگی های محصولات خود را در قالب تصویر های متحرک (GIF) به مخاطبان نشان بدهید.
  • علاقه مندی ها و تعریف های مشتریان را در فیلمی 20 الی 15 ثانیه ای ایجاد کنید تا کاربران را بیشتر تحت تاثیر قرار دهید.
گام دوم بازاریابی ویدیویی:
  • استفاده از فیلم های حرفه ای تر و به همراه جزئیات بیشتر از علاقمندی مشتریان به محصول و یا ایجاد ویدئوهای آموزشی مفید می تواند به صورت بهتر شما را معرفی کند.
  • بیان اهداف و دیدگاه های برند شما در قالب ویدئو می تواند مفید باشد.
  • تهیه ویدیو‌های طولانی‌تری از نمایش و معرفی محصول با جذابیت های خاص در بازاریابی ویدیویی شما
گام سوم برای بازاریابی ویدیویی:
  • نمونه نمایشی کامل و جامع از برند و محصول شما به صورت فیلم می تواند یک معرفی عالی باشد.
  • جایگزینی ویدئوهای آموزشی با توضیحات مختصر اما مفید به جای پست های طولانی و پیچیده
  • مصاحبه با افراد مشغول در کسب و کار شما و بیان مسئولیت های آنان برای شناخت مخاطبان در روند چگونگی کار برند و یا شرکت شما
  • سخنرانی های زنده از افراد مشغول در کسب و کار شما
  • ساخت ویدئوهایی برای ترغیب بیشتر، مثل با ما تماس بگیرید، ما را به دوستان خود معرفی کنید و … که به مراتب تاثیرش بیشتر خواهد بود.

تدوین استراتژی کلمات کلیدی

استراتژی سئو چیست؟
برای رسیدن به رتبه‌های برتر گوگل، باید موارد مختلفی در سایت را بهبود دهید. بهتر است مسیر مشخصی داشته باشید که شما را برای رسیدن به بهترین نتیجه همراهی کند. استراتژی سئو به شما کمک می‌کند که یک فرآیند مشخص برای بهینه‌سازی سایت داشته باشید و از محتوا گرفته تا موارد فنی و تکنیکال را در بر بگیرد. با وجود استراتژی سئو است که می‌توانید برای بهبود رتبه در نتایج گوگل، جذب بازدید بیشتر، تقویت برند، افزایش فروش و بهبود نرخ تبدیل دست پیدا کنید. در ادامه توضیحات بیشتری به شما خواهیم داد و کمک می‌کنیم که استراتژی مطابق ترندهای روز طراحی کنید.
استفاده از کلمات کلیدی برای تدوین استراتژی محتوا
در حالی که اغلب اوقات می‌توانید کار خود را با یک کلمه کلیدی شروع کنید و محتوایتان را حول‌وحوش آن تهیه و تدوین نمایید، لیکن گاهی اوقات شما از قبل محتوای آماده‌ای دارید و باید آن را با کلمات کلیدی لازم تطبیق داده و کلمات کلیدی مدنظرتان را بیابید. برای انجام این کار، به چیزی احتیاج دارید که به عنوان “نقشه استراتژیک کلمات کلیدی مرتبط با محتوا ” شناخته می‌شود. داشتن چنین نقشه‌ای می‌تواند به شما در درک تأثیر محتوای موجود و شناسایی پیوندهای ضعیف یا نواقصی که نیاز به برطرف شدن دارند، کمک کند.
از آنجا که کلمات کلیدی، بیانگر محتوای هر صفحه از سایتتان هستند، می‌توانید از آن‌ها برای سازماندهی محتوای خود و تدوین استراتژی‌های لازم استفاده کنید. بهترین راه برای انجام این کار این است که یک صفحه گسترده (“نقشه استراتژیک کلمات کلیدی مرتبط با محتوا”) داشته باشید تا بتوانید کلمه کلیدی اصلی خود را برای هر مقاله مشخص کنید.
سپس می‌توانید صفحه‌تان را مطابق با نیازهایتان تنظیم نموده و بعد حجم جستجوی کلمات کلیدی، ترافیک ارگانیک، قدرت صفحه و هر معیار دیگری که برای تجارتتان مهم است را بدان اضافه کنید.
در حالت ایده‌آل، قطعاً شما می‌خواهید، هر صفحه از سایتتان حاوی یک کلمه کلیدی اصلی منحصربه‌فرد باشد. به‌طور کلی، صفحه اصلی شما یک صنعت بسیار گسترده را هدف قرار می‌دهد و صفحات دسته‌بندی، محصول و مقالاتی که در این صفحات قرار می‌دهید، وارد نیچ شده و نیازهای خاص‌تری را هدف قرار خواهند داد.
مراحل تدوین استراتژی کلمات کلیدی
برای شروع تدوین استراتژی کلمات کلیدی باید داده‌هایی را که از تحقیقات کلمه کلیدی خود جمع‌آوری کرده‌اید در یک فایل صفحه گسترده، مثل اکسل، ذخیره و مرتب کنید. این داده‌ها شامل کلمات کلیدی اصلی یا کلمات کلیدی بذر (Seed Keywords : کلماتی که به عنوان نقطه شروع در فرآیند تحقیقات کلمه کلیدی مورد استفاده قرار می‌گیرند و عبارات طولانی‌تر شما پیرامون آن شکل می‌گیرند)، ارتباط موضوعی، حجم جستجو و میزان رقابت (درجه سختی کلمات کلیدی) می‌شود.1- جمع آوری کلمات کلیدی بذر
در وهله اول، یک فهرست اولیه از موضوعات یا کلمات کلیدی ایجاد کنید . البته، بعداً باید آن‌ها را اولویت بندی کنید. هر چیزی که برای برچسب گذاری محتوای خود استفاده می‌کنید به طور بالقوه یک کلمه کلیدی یا موضوع خوب محسوب می‌شود. مثلا،
  • "خدمات مشتریان"
  • "مدیریت امکانات"
  • "مشاوره مالی"
و...
در این مرحله، تنها چیزی که باید نگران آن باشید، شناسایی کلمات کلیدی است که با کسب و کار یا مشتریان شما مرتبط هستند. در مراحل بعدی لیست خود را بر اساس معیارهای کلیدی حجم جستجو، ارتباط کلمات با پرس و جوهای کاربران و میزان رقابت تجزیه و تحلیل و اصلاح خواهیم کرد.
هدف نهایی ما تهیه یک لیست 30 الی 70 کلمه‌ای (یا عبارت) با کیفیت بالا است، اما در همین بخش اول خوب است که تعداد عبارات بیشتری را مدنظر قرار دهید، زیرا ممکن است تعداد زیادی از آن‌ها حجم جستجو نداشته باشند - به این معنی که احتمالاً نمی‌خواهید آن‌ها را در اولویت قرار دهید.
شاید بتوانید صدها یا حتی هزاران عبارت کلیدی دربیاورید، اما دقت داشته باشید که این عبارات کلیدی باید پیرامون کلمه کلیدی اصلی و بذر شما باشند تا ارزش ایجاد کنند. شاید خیلی راحت و بدون استفاده از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی هم بتوانید فهرست بزرگی تهیه کنید. به هر حال، نیازی نیست از همان ابتدا یک لیست جامع آماده کنید.
برای پیدا کردن کلمات کلیدی اصلی می‌توانید به وب سایت خود یا وب سایت رقبایتان مراجعه کنید. حتی برای تحقیقات عمیق‌تر می‌توانید از سایر واحدهای فعال در کسب و کار خود ایده بگیرید. برای مثال، از واحد پشتیبانی یا خدمات مشتریان بپرسید چه مشکلاتی بیشتر از سوی مشتریان مطرح می‌شوند؛ مشکلاتی که نیاز به راه حل دارند. یا از واحد طراحی محصول در مورد ویژگی‌های برتر محصولات خود سوال کنید و در مورد آن‌ها محتوا بنویسید.
اگر هنوز هم لیست کلمات کلیدی بذر شما به اندازه کافی گسترش نیافته است، آن وقت می‌توانید به ابزارهای تحقیقات کلمه کلیدی و یا حتی خود موتورهای جستجو و عبارات پیشنهادی آن‌ها رجوع کنید. بعد از اینکه لیست خود را آماده کردید، حالا باید کلمات کلیدی اصلی خوب را از بدها جدا کنید.
2- پالایش فهرست کلمات کلیدی بذر
این مرحله تا حد زیادی به نگرش شخصی وابسته است، اما برای تدوین استراتژی کلمات کلیدی بسیار ارزش دارد. اصلاح فهرست تهیه شده به شما کمک می‌کند در زمان صرفه‌جویی کنید و جمع‌آوری داده‌های خود را نه فقط پیرامون خود کلمات کلیدی، بلکه حول محتوایی که می‌خواهید ایجاد کنید و تخصص موضوعی که می‌خواهید توسعه دهید متمرکز کنید.
در این مرحله باید لیست خود را بررسی کنید و کلمات کلیدی خیلی محدود یا خیلی کلی را حذف کنید. در اینجا چند نکته وجود دارد که بر تصمیم گیری شما تاثیر می‌گذارند: تصور کنید شرکتی را اداره می‌کنید که نرم افزاری می‌فروشد که به کسب و کارها کمک کند تا رضایت مشتری خود را ارزیابی کنند.
اجتناب از کلمات کلیدی که بیش از حد کلی هستند
معولا کاربران یک کلمه کلی را جستجو نمی‌کنند بلکه به دنبال یک راه حل یا اطلاعاتی هستند که آن کلمه کلیدی را نیز شامل می‌شود. بنابراین اگر صرفا یک کلمه را که ابعاد زیادی دارد به عنوان کلمه کلیدی خود انتخاب کنید، بهینه کردن آن برای موتورهای جستجو بسیار سخت می‌شود و احتمالا نمی‌توانید به اهداف خود برسید.
برای مثال، شخصی که در جستجوی عبارتی مانند «رضایت مشتری» است، احتمالاً سعی می‌کند مفهوم این اصطلاح را به طور کلی درک کند. در مورد شرکتی که نرم افزار ارزیابی میزان رضایت مشتری می‌فروشد، قطعا چنین کلمه کلیدی (رضایت مشتری) نمی‌تواند باعث جذب مخاطبان شود چرا که اولا کاربر باید از قبل با مفهوم رضایت مشتری آشنا باشد و سپس به دنبال نرم افزار این شرکت بگردد.
کسی که اصطلاح کلی‌تر را نمی‌فهمد نمی‌تواند به مشتری این شرکت تبدیل شود (مگر اینکه با ارائه یک محتوای جامع در مورد "رضایت مشتری" و بعد ذکر ویژگی‌های مثبت این نرم افزار، مخاطب را به سمت خرید سوق داد). در اینجا باز هم هدف جستجو بسیار مهم است. شاید شخص جستجوکننده اصلا قصد خرید نرم افزار را نداشته باشد و فقط به دنبال اطلاعاتی در مورد مفهوم رضایت مشتری می‌گردد.
اجتناب از کلمات کلیدی که خیلی محدود هستند
اگر موضوعی را برای نوشتن انتخاب می‌کنید که بیشتر از چند خط نمی‌توانید درباره آن بنویسید و از آن صفحه هم نمی‌توانید به هیچ یک از پست‌های وبلاگ خود پیوند دهید، شاید نشانه این باشد که آن کلمه کلیدی بیش از حد محدود است.به عنوان مثال، شخصی که در جستجوی «مدیران حساب کاربری چگونه باید از نرم‌افزار سنجش رضایت مشتری استفاده کنند» باشد به نرم‌افزار شما علاقه‌مند خواهد شد و شما می‌توانید او را به بازدید از سایت خود ترغیب کنید. اما این عبارت کلیدی فقط یک پست وبلاگ است و نمی‌تواند بخشی از استراتژی کلی کلمه کلیدی شما باشد.
این گونه موضوعات را به فهرست پست‌های وبلاگ خود اضافه کنید و درباره آن‌ها بنویسید – زیرا هدف قرار دادن کلمات کلیدی بسیار خاص و مبتنی بر تبدیل می‌تواند یک استراتژی بسیار موفق باشد – و از آن برای پشتیبانی از یک موضوع کلی‌تر استفاده کنید.

آموزش گویندگی

گویندگی هنر و فنی است که طی آن گوینده با شناخت و درک کامل زبان مادری و ادبیات آن، زبان مکتوب را با استفاده درست از اندام های گفتاری و با لحن مناسب به منظور ایجاد ارتباط و انتقال مفاهیم با حفظ امانت به زبان ملفوظ تبدیل می کند.
گوینده کسی است با توانایی ها و ویژگی های مناسب و سالم در اندام های گفتاری، با ویژگی های تربیتی و خانوادگی و با ویژگی های تحصیلی و آموزشی اکتسابی که با توجه به علوم ارتباطی و جامعه شناسی، بتواند پیام ها را با بیانی مناسب به شنونده منتقل کند.به‌ جرات می‌توان گفت که آموزش در این راستا نقش مهم و اساسی دارد البته آموزشی که تاثیرگذار باشد و بتواند هنرجو را به سمت پیشرفت سوق دهد،چون به‌ گفته استادان، بوده‌اند کسانی‌ که از صدای متفاوتی برخوردار بوده‌اند و وارد کار شده‌اند ولی به‌ دلیل نداشتن مهارت و تکنیک لازم خیلی زود از کار بیرون آمده‌اند یا عده‌ای که خیلی پشتکار و علاقه‌ داشته‌اند، بعد از این‌که متوجه شده‌اند نمی‌توانند بدون داشتن تکنیک به کار خود ادامه دهند به آموزشگاه ها مراجعه کرده و شروع به یادگیری اصولی کرده‌اند.
پس اگر احساس می‌کنید علاقه و صدای قابل‌ قبولی دارید می‌توانید با ما همراه باشید و گویندگی راشروع کنید.
فن بیان و گویندگی چیست؟
فن بیان و گویندگی، مجموعه‌ای از مهارت‌های گفتاری است که به فرد اجازه می‌دهد تا به صورت موثر و قابل فهم با دیگران ارتباط برقرار کند. این مهارت‌ها شامل استفاده از صدای مناسب، طرز صحیح تلفظ واک‌ها، استفاده از زبان بدن و همچنین بیان احساسات و ایده‌ها به صورت روان و قابل فهم است.
اهمیت یادگیری فن بیان و گویندگی چیست؟
فن بیان و گویندگی در حوزه‌های مختلفی مانند کسب‌وکار، سیاست، آموزش و... از اهمیت بسیاری برخوردار است و افرادی که در این حوزه‌ها دارای فن بیان و گویندگی خوبی باشند، می‌توانند موفقیت بیشتری کسب کنند. همچنین، فن بیان و گویندگی در ارتباطات روزمره نیز بسیار مهم است، زیرا باعث درک بهتر دیگران از صحبت‌های ما می‌شود و می‌توانیم ارتباط موثرتری در جامعه داشته باشیم.
عد از آن که دریافتید صدای شما برای رسا و شیوا شدن به آموزش های گویندگی و صدا سازی نیازمند است باید به چند تکنیک و چند مورد توجه نمایید:
تکنیک شماره 1 ) یکی از مهم ترین معجزاتی که بهتر است شما به عنوان گوینده بهره ببرید، لبخند و یادداشت مطالب خواهد بود شما با این دو روش می توانید بسیار موفق عمل کنید. لبخند در حین گویندگی به شما در ادای کلمات با رویی گشاده و انتقال انرژی مثبت کمک خواهد نمود در چنین شرایطی فرد شنونده محو صحبت ها و نوع گویش با انرژی شما خواهد شد به همین دلیل توجه از روی شما برداشته نمی شود. نوشتن نیز به شما در یادآوری و تثبیت شدن کلمات در حافظه کمک خواهد نمود.
تکنیک شماره 2 ) دایره لغات و اصطلاحات خود را افزایش دهید به همین دلیل یکی از تمرینات فن بیان خواندن کتاب های متنوع است، در این حالت فرد همیشه در آستین خود جواب های منطقی با پاسخ های زیبا را خواهد داشت و در زمان لازم از آنها استفاده خواهد نمود.
تکنیک شماره 3 ) به ارتباط زبان بدن و فن بیان و اجرا توجه نمایید چرا که اگر قرار است به عنوان یک مجری فعالیت کنید باید هم دارای حرکات سنجیده باشید و هم بیان شیوا و زیبایی داشته باشید، از کتاب های آشنایی با زبان بدن در حین آموزش گویندگی غافل نشوید.
تکنیک شماره 4 ) برای آنکه به هدفی درست شلیک نمایید باید از قانون گلوله های جادویی استفاده کنید. ابتدا سیبل خود را تثبیت نموده و آن را مشخص نمایید در مرحله دوم به هدف نزدیک شوید و در مرحله آخر شلیک نمایید، قطعا در این حالت تیر شما خطا نخواهد رفت، در آموزش فن بیان و گویندگی گلوله پیامی است که برای منتقل شدن توسط شما پرتاب خواهد شد و هدف مخاطبین شما خواهند بود، تثبیت نمودن هدف یا همان سیبل هم همان فن بیان و شیوه شما برای نگهداری مخاطب و شنیدن تمام و کمال پیام پرتابی شما خواهد بود. یعنی شما باید از قبل کاملا آماده باشید و بدانید که چه مطالبی را می خواهید بیان کنید و آنقدر تمرین کرده باشید که از تسلط کافی برخوردار باشید.
تکنیک شماره 5 ) به محتوای متن و جایگاه صحیح استفاده از این محتوا دقت نمایید، همچنین به فرم و نوع لحن و گویش هم توجه نمایید، برای مثال پیامی غمگین را با لبخند عنوان نکنید. هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!
تکنیک شماره 6 ) همیشه در حال اجرا و یا در زمان سخنوری ارتباط چشمی و ارتباط مثلثی را فراموش نکنید در ارتباط چشمی صحیح، چشم های اجرا کننده بین دو چشم مخاطب در حال نوسان هایی آرام و پی در پی خواهد بود، در ارتباط مثلثی نیز ضلع های دیگر تشکیل شده از فاصله دو چشم با لب ها و چانه است که در بین این سه ناحیه در حال نوسان خواهد بود.
ارتباط چشمی در آموزش فن بیان و گویندگی بسیار مهم است چرا که اولین پل ارتباطی بین شما و مخاطبین خواهد بود. گذشته از این تماس چشمی صحیح، نشان دهنده ی اعتماد به نفس شماست و مخاطب به سخنان شما اعتماد بیشتری خواهد کرد.
تکنیک شماره 7 ) به جزئیات توجه کنید و همواره باهوش باشید، از دیگر موارد مهمی که در آموزش گویندگی باید به آن توجه نمایید انتخاب موضوع مناسب است. برای مثال در یک جمع چند نفره که صحبت می کنید سعی کنید از علایق و تمایلات تمام افراد در جمع استفاده کنید و آن ها را وارد صحبت خود نمایید در این حالت ارتباط بین چندین نفر را محکم تر نموده و موضوعی را برای صحبت پیدا خواهید نمود و محبوبیت شما در جمع بیشتر خواهد شد.
تکنیک شماره 8 ) سعی کنید در استفاده از کلمات محاوره ای بسیار مهارت داشته باشید و تنها برای زمان های خاصی از کلمات محاوره استفاده کنید تا مخاطب از نوع گویش شما سردرگم نشود.
تکنیک شماره 9 ) سعی کنید از روش باورپذیری استفاده کنید. باور پذیر بودن یک متن می تواند جلب توجه نموده و مخاطبین شما را افزایش دهد، برای مثال بیان هر متنی از جمله قصه ها و داستان ها، مانند شاهنامه نیاز به باور پذیر نمودن دارند تا مخاطب از لحظه به لحظه آن لذت ببرد. یکی از نکاتی که در آموزش فن بیان و گویندگی مطرح می شود همین موضوع باور پذیری است که می توانید این اصول را فرا بگیرید.
تکنیک شماره 10 ) با انواع رنگهای صدا آشنا شوید و آموزش های صداسازی را پی در پی انجام دهید، چرا که با رها نمودن این آموزش ها و تمرین ها ممکن است صدای شما به حالت قبل باز گردد و صدای شما پختگی و جذابیت خود را نداشته باشد. در ادامه به انواع رنگهای صدا اشاره خواهیم نمود.

شعر خوانی در آموزش فن بیان و آموزش گویندگی

ممکن است بعد از آن که به عنوان یک گوینده انتخاب شدید قصد داشته باشید تا در برنامه شعر خوانی شرکت نمایید، شعر ها دارای انواع مختلفی هستند و به دسته های بسیاری طبقه بندی می شوند اما شما با لحن های متفاوت و صداسازی های جذاب می توانید از پس همه این نوع شعر ها بر بیایید و آن ها را به بهترین شکل ممکن بر زبان بیاورید. در زمان خواندن شعر ها باید حس مثبت و منفی کلمات را در شعر پیدا کنید و هر کدام از کلمات را با لحنی متناسب با این کلمات بیان نمایید، آن گونه که شنونده از لحن شما به احساس و مفهوم شعر پی ببرد.
در این حالت است که گویش و خوانش شما در ذهن و جان شنونده رسوخ خواهد نمود. در آموزش فن بیان و گویندگی انواع شعر خوانی ها مانند حماسی، پرده خوانی، شعر خوانی درباری و … پرداخته می شود و شما می توانید با توجه به علاقه خود و با شیوه های مهم صداسازی به بهبود عملکرد صدای خود در این زمینه کمک شایانی نمایید

صدا سازی در آموزش فن بیان و گویندگی

بسیاری از افراد صدا سازی را با تقلید صدا یکی می دانند این در حالتی است که این دو کاملا از هم متفاوت هستند. در آموزش فن بیان و گویندگی برای بهتر شدن سخنوری و اجرا  از صداسازی به عنوان یک ابزار مهم استفاده می شود. شما در صدا سازی و تمرینات مرتبط به آن می توانید با آوا هایی مانند آ و او و ایی و… تمرین نموده و صدای خود را گرم نمایید، این ویژگی به بهتر شدن و قدرتمند تر شدن صدای شما کمک خواهد نمود.
بهتر است تکنیک های صداسازی را در جلوی آینه انجام دهید این عمل به صحیح تر انجام دادن این تمرینات کمک خواهد نمود. محکم و صاف بایستید و سینه خود را ستبر کنید و برای اجرای تمرینات دهان خود را به میزانی که برای نوشیدن آب باز می کنید، باز کنید. در زمینه صدا سازی از دوره های آموزشی صدا سازی استفاده نموده و قبل از گویندگی ابتدا صدای خود را گرم کنید و سپس شروع به گویندگی نمایید.

برای یک اجرای بی نظیر به عنوان گوینده، سخنور و مجری و … به چه مواردی نیازمند هستیم؟

در این بخش به طور خلاصه مطالب مطرح شده را مرور می کنیم، برای آنکه بتوانیم در یک جلسه و یا یک سمینار اجرایی موفق داشته باشیم، بهتر است به چند نکته دقت کنیم و همه موارد مورد نیاز را از قبل آماده کنیم. در این حالت می توانیم با اطمینان خاطر و تا جای ممکن بی عیب و نقص ترین اجرا را داشته باشیم:
  1. ابتدا پلان یا نقشه ی محل برگزاری سمینار را درنظر گرفته و بدانید که از کجا ورود و خروج میکنید و جایگاه ایستادن خود و تماشاچیان را در نظر بگیرید و حتی قبل از برگزاری سمینار متن سخنرانی را در این مکان تمرین کنید.
  2. متن خود را از قبل آماده کنید و آنقدر تمرین کنید تا ملکه ی ذهنتان شود.
  3. مطالب آماده شده از کلمات زیبا و پر معنی تشکیل شده باشند و با توجه به موضوع از لحن محاوره و یا رسمی استفاده نمایید.
  4. برای ابتدا و شروع سمینار از جملات جذاب و انرژی بخش استفاده کنید که مرتبط با موضوع نیز هستند.
  5. از توانایی مدیریت استرس خود بهره ببرید و سعی کنید آرام آرام با جو موجود همگن گردید.
  6. تمرین های صدا سازی و بطنی گویی را با گرم نمودن صدا قبل از اجرا انجام دهید.
  7. از هوش هیجانی خود کمک بگیرید .
  8. به زبان بدن خود توجه کنید و صاف بایستید.
  9. از لباس های برازنده و مناسب موقعیت موردنظر استفاده کنید.
  10. به موقع در محل برگزاری مراسم حضور داشته باشید.
  11. از گفته های مهمانان قبل و بعد از اجرای خود نت برداری نموده و از این مطالب به عنوان جهت دهی سخنرانی خود استفاده نمایید.
با استفاده از موارد بالا به عنوان چک لیست این امکان را خواهید داشت که در آموزش فن بیان گویندگی، موفق عمل کنید و مانند یک سخنور حرفه ای رفتار کنید.نیلو